23 April 2017

My Umrah Journey

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah. Allah swt jemput awal ke tanah lindunganNya. 2017 will be my turning point & happiest year In shaa Allah ❤

Aku bersyukur dimana I'm the youngest di antara jemaah yg pergi sendiri tanpa the whole family. I went to Mekah by using my uncle belah mak as mahram which actually bila orang luar tanya, sepatutnya tak boleh. Pakcik belah mak tak cukup kuat untuk jadi mahram (if your read few post about my preparation to go to Mekah, aku sampai hampir kena kahwin for the sake of doing my Umrah at 23 y/o)

Tapi dengan izin Allah Masha Allah tabarakallah, lepas pergi sana sini cari agensi yg boleh gunakan pakcik sebagai mahram (of course ada procedure yg agak complicated πŸ˜‚) tiba juga di Jeddah pada 1 rejab. Exactly 1 rejab Masha Allah (sepatutnya pergi bulan 2, delay sampai tarikh yg paling cantik Allah bagi. Dan sepatutnya aku gerak pada 1 rejab tu, tapi dapat flight awal, tiba di Mekah pada 1 rejab. Terharu sebab Allah swt susun sangat cantik perjalanan kami) πŸ’•

Flight tak delay, ustaz kata 7.30 malam gerak, exactly 7.30 malam gerak dari KLIA. 11 malam sampai Jeddah, memang tepat waktu 11 malam sampai Jeddah straight to Mekah. Sampai je, terus masuk Mekah dah dalam keadaan ihram sebab niat ihram dalam flight di Qarnul Manazil. Untuk tetamu Allah dari Asia, memang akan Miqat (niat ihram) di Qarnul Manazil.


Ni sebelum gerak. Masih di Malaysia. We use Saudi Airline. Ya Allah, I got my fav food naik je flight! Pasta! Terharu dengan Allah swt sebab memang agak lama tak makan pasta sejak habis degree balik rumah. 😒😒

Masha Allah, Allah s.w.t susun sangat cantik, 1 rejab tiba dan terus buat umrah pertama. Tiba dalam pukul 2 siap Check in Hotel Saraya Iman dalam 300m dari Masjidil Haram. Masuk je kota Mekah hati dah sayu sebab Masha Allah, after all this while, after 5 years waiting, after 5 years I got that precious dream of Kaabah (masa tu sakit dan I wish to go to the most serene place in the world and Allah swt mimpikan aku kaabah. Masa kursus Umrah, ustaz cerita ada 2 perkara yg syaitan tak boleh imitate dalam mimpi. Rasulullah sallallahualaihiwassalam & Kaabah. After I know that, I feel like crying. Allah is near, Allah listen to all my duas. 😒)  and I finally arrived in Kota Mekah. Nampak pintu masuk Mekah yg ada bentuk macam raihal Qur'an , disebabkan kami tiba malam, ada lampu-lampu di sekitar tu nampak cantiiiik sangat! 

Hari pertama

Siap siap kemas bilik lepas subuh terus turun untuk buat our first Umrah. Subuh dalam pukul 4 lebih dan kami settle semua, dah subuh. So our first subuh in our room, after breakfast dalam pukul 6-7 pagi dah turun. Masa baca talbiah dari hotel masuk ke Masjidil Haram (masa ni belum nampak Ka'bah lagi), pijak je lantai Masjidil Haram, masha Allah rasa nak nangis lagi Allah jemput aku akhirnya! Akhirnya ke Kota LindunganNya. And I feel His love is so near. ❤


Nampak je Ka'bah rasa macam ada air mengalir dalam hati. Tenang & bersih. I close my eyes and I feel like, this is what I want all this while. Lantai putih kawasan Ka'bah sejuk sangat pagi-pagi. Tenang dia, tak boleh describe and I feel so grateful!


Kat sana aku tawaf dengan Ibu, I called makcik-makcik dengan panggilan Mak & Ibu. Lepas habis tawaf ke Sa'ie baru tanya, "Ibu ni roomate Lia ke?" Pity Ibu! Sebab pagi tu baru je sembang, Lia dah lupa muka Ibu dah siap tawaf baru tanya & hadam "ni muka ibu" sebab I realllyy have bad memory in remembering people's faces πŸ˜‚. Siap sa'ie dan bertahalul. Done our first Umrah, masa tu masuk Zohor dan solat terus di Safa. Masa tu pun terharu lagi. Terharu dengan Allah swt, Dia sungguh dengar doa doa aku, dengar suara hati aku, dengar cerita hati aku yang sangaaat banyak. Ya sami' - The All Hearing, yang Maha Mendengar, all I can say is, Alhamdulillah Ya Sami' for everything!

Yang tudung kelabu tu Ibu,Yang tudung gold tu Mak.

Oh ye. Bear in mind, this will be a very long post πŸ™Š Because I will write 85% details what happened along my journey in Haramyn so that I won't forget anything & can alwaaays do throwback by reading this post! Hehe. πŸ˜‰

Lepas habis umrah pertama takde aktiviti lain selain balik hotel, mandi prepare for asar, biasanya Asar ke Maghrib sampai Isya' stay je kat Masjid sebab waktu solat dekat dekat. Lagi satu, kalau dekat Masjidil Haram ni, lambat je masuk, polis kalau selalu tengok gambar, yg pakai baju coklat tu, akan tutup pintu masuk guna penghadang warna hijau, (kalau rajin usha gambar kat mekah boleh nampak hehe) siap ikat chuols so takde sapa boleh masuk sampai siap solat Jenazah dan orang keluar. Oh ye setiap habis solat fardu, dekat Masjidil Haram & Masjidil Nabawi, akan ada solat Jenazah.

Kalau kat Mekah, akan dikebumikan di Ma'la dan Madinah di Baqi'. Katanya, kalau di Ma'la tu few months lepas dikebumi jenazah akan dipindahkan ke tempat lain but in Baqi' tak. Wallahu'alam.


Oh ya, malam pertama tu, we are so exhausted pastu Mak & Ibu hilang. I got migraine memang tak mampu nak mencari. So telan panadol, luckily ada orang hantar Mak & Ibu ke bilik sebab rupanya diorang tak ingat bilik dan jalan balik hotel plus terpisah masa Isya'. Taknak kejadian terulang lagi, I wrote nama hotel siap dengan nombor bilik bagi sorang satu in case jadi lagi. My aunty dah risau sampai tak boleh tidur ha la tempat orang kan, but me at that time dah tak boleh hadam so telan panadol dan terus hanyut πŸ˜… Yeah my friends know kalau aku sejenis migraine, I will not be myself, akan jadi semacam hulk so baik tidur huhuhu!

Hari kedua, masih lagi ustaz mutawif bagi rehat sebab taknak terkezut kan tiba-tiba banyak aktiviti. On our 2nd day, still aktiviti bebas bagi mak mak rehat & ke Masjidil Haram je.

I can't really remember tarikh & masa sepanjang kat Mekah. Ni pun ingat sebab setiap hari I watch video Ustaz membebel. Luckily ada rakam! Sebab video lain memang tak amik in fact tak pegang phone, tak bawak phone keluar sampai lupa nak bagitau mama dah sampai. Nasib baik dah siap-siap buat group so my uncle je sampaikan kat group dah tiba. Aku macam dah masuk dunia baru, and I really love this place sampai lupa semua! πŸ˜‚

Hari ketiga (er I don't remember Malam hari Kedua or Hari Ketiga πŸ˜…) Tapi malam la dalam pukul 9 malam kami gerak ke Jabal Nur. Jabal Nur tempat dimana ada Gua Hira'. Tempat Rasulullah saw menerima wahyu pertama yakni "Iqra'". Kami sempat sesat ke Mina sebab pemandu bas lost dari bas pertama dan dia sendiri taktau nak pergi mana πŸ˜‚, tapi Alhamdulillah tiba juga. Perjalanan yang patutnya 20 minit je, jadi dalam hampir 1 jam jugak mencari.

Jabal Nur ni kawasan yg cerun. Turun dari bas, kami naik van dan dia bawak, memang macam roller coster. Aku memang suka orang bawak drift memang seronoklah! Wakakak ada jugak jemaah rasa nak tercabut jantung sebab memang kawasan curam dan van yang bawak tu sengaja membelok suka hati dia. Dan aku rasa, kereta kat Saudi ni macam pakai buang sebab memang suka hati nak drift, nak letak sepah-sepah tapi nak nampak kemalangan tu saaangat susah. Miracle kan? ❤

Kami panjat Jabal Nur di kawasan yg ada tangga, itu pun masih curam. Tapi Rasulullah saw & Saidatin Khadijah, sebenarnya lalu jalan yg bertentangan dari kami yg LAGI CURAM. Masa dah sampai puncak which around 12-1 pagi waktu Mekah, memang rasa macam nak nangis. Bukan penat, tapi rasa makin sayang pada Rasulullah saw sebab begitu susahnya baginda nak dapat wahyu, nak sebarkan syiar Islam dan banyak lagi cerita yg Ustaz cerita setibanya kami di puncak. Dari puncak dapat tengok kawasan Mekah dan Zamzam tower dari kejauhan. Cantik sangat Masha Allah!


Ni SEPARUH je kawasan mekah dari atas Jabal Nur. Masha Allah cantik sangat!

Balik hotel kaki dah menggigil (ni dah terbayang Rasulullah menggigil dapat wahyu pertama tapi terharu jugak sebab kita turun bertangga Rasulullah saw turun di jalan lain, tak terbayang cara baginda turun lepas dapat wahyu pertama dalam keadaan demam & ketakutan) Yes, aku banyak terharu dengan Allah swt kat Mekah. πŸ˜”


Balik solat subuh, terus beli aiskrim Mekah. My fav mix fruit! 5 rial tak silap. Bayangkan 6 pagi makan aiskrim wakakaaka 

Biasa kalau kat Malaysia memang dah tak boleh bangun dah even baru lari beberapa km kan. Dah la takde warm up. Ni, panjat bukit curam kot! Aku dah terbayangkan diri sendiri pengsan kat hotel. Tapi, bila balik (dah nak subuh dalam pukul 3. Subuh dalam 4 lebih) aku boleh mandi, siap cuci baju, terus bersiap nak pegi Masjid. My aunty terjatuh masa turun so, dia tertidur dan tak sampai hati jugak nak kejut so I walk around by myself. Pagi esoknya ada Ziarah sekitar Masjidil Haram lepas sarapan, dan straight pergi Ziarah sampai waktu Zohor.


Ni tapak rumah Saidina Abu Bakar. Jadi KFC! Saidina Abu Bakar As siddiq ni bapa mentua nabi. Bila masjidil haram dilebarkan, penduduk-penduduk Mekah di pindahkan dan beberapa tapak rumah sahabat nabi dan rumah nabi saw sendiri jadi tapak baru. Even rumah nabi saw jadi maktab (library) dan rumah abu jahal (berdepan dengan rumah nabi saw) jadi tandas. So para jemaah kami, kalau nak ke tandas, diorang akan cakap nak pergi rumah abu jahal πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ even kat Malaysia pun still cakap bahasa yg sama. Omomo rindu All the jemaah! πŸ˜—



Air tebu dengan perahan lemon. Habis je ziarah masjidil haram, ustaz mutawif kami nak belanja air tebu. Masing masing kecurrr la! Dah tengah hari tegak kan gigih jalan dalam 350-450m dari masjidil haram. Jalannya masuk lorong-lorong. Lucky for us, our mutawif sangat suka melepak kat ceruk-ceruk jalan. So diorang tau tempat makan yg sedap, rare dan muraaahh! Hehe

Biasa kalau kat Msia memang kepala dah tingtong sebab tak tidur hampir 2 hari! (Masalah badan aku adelah kepala. Senang migraine dan bila kena serang tu Masha Allah collapse terus πŸ˜‚) Tapi, ajaibnya di Mekah, Masha Allah tabarakallah, 2 hari tak tidur, I didn't feel anything! Masih lagi boleh jaga mak & Ibu. Kaki tak sakit seolah kebas tak rasa apa, Ustaz siap dah tak boleh duduk dah πŸ˜‚ Aku boleh Usung Mak & Ibu pergi minum Jus tebu, balik hotel mandi, tidur dalam setengah jam turun balik Masjid. Malam tu tidur dah takut sebab badan aku sejenis kalau over exhousted akan kejang. Tapi paksa jugak tidur, dan Alhamdulillah bangun pagi tak rasa apa. Boleh teruskan rutin dan Hari ke empat Umrah ke 2.

Hari keempat

Umrah ke dua, kami Miqat di Ja'ranah. Pagi tu gerak ziarah Mina & Arafah. First kami lalu Mina pergi ke Jabal Tsur, lepas tu ke Jabal Rahmah dan lalu di Arafah tengok tempat jemaah Haji wukuf di Arafah dan pengisian tentang haji sikit sebelum niat Umrah di Masjid Ja'ranah. Siap-siap di Jabal Rahmah sebab takut Masjid Ja'ranah ramai orang sebab masa tu dah tengah hari. Kami gerak dari Jabal Rahmah dalam pukul 9 jalan dah nak tutup. Ok 9 pagi di Mekah kira dah siang sangat sebab biasa prepare solat Zohor dalam pukul 12 so kawasan Mataf (tempat tawaf) akan dibersihkan.


Jabal rahmah. Ada aiskrim lagi! Hehe Tapi kalini ustaz belanja. Sampai je lori ais krim tanya kat ustaz, "ustaz, ni amik je ke?" Ustaz cakap, "suka hatii je nak amik. Jap, ustaz bayar dulu!" Haha yg best, banyak ustaz mutawif belanja. πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰ siap boleh pakej terkesima bila tengok dia sembang dengan orang arab! 


Ni Mina. On the way balik dari Miqat, ustaz cerita la keadaan haji masa bulan haji macam mana. Yang macam terowong warna kelabu tu tempat melontar jemaah haji. Melontar jamrah.


Jabal Tsur. Dimana Rasulullah saw bersembunyi dengan Saidina Abu Bakar ra, ketika dikejar kaum Quraisy (Wallahualam)

Niat Umrah di Masjid Ja'ranah (masa ni istighfar bebanyaaak sebab makanan & jubah semua murah tapi ustaz tak bagi melontar sebab nak cepat hehe. Melontar tu definisi kami di Mekah untuk Shopping 😎) Siap semua, sampai di Masjidil Haram dalam pukul 10 pagi terus tawaf, waktu Zohor masuk kami dah mula ke Sa'ie. Em kalau tengok my skin agak berkilat lat lat sebab tawaf tengah hari tegak plus masa kat Mekah memang I really don't care nak pakai sun block πŸ˜….

Sebelum Sa'ie kami solat Zohor dulu di bukit Safa. Takde la bukit pun, dah disimen rata cuma macam berbukit sikit siap ada air cond dah di kawasan Sa'ie tu 😁.

Ok settle Umrah kedua aktiviti malam tu bebas.

Hari ke lima

Esoknya Ziarah kami ke Hudaibiyah. Macam biasa dalam pukul 8.30 - 9 pagi gerak dari hotel, tapi yg ni Ustaz suruh siap-siap dalam pakaian Ihram sebab masjid Hudaibiyah agak kecil dari Masjid Ja'ranah dan bersesak. Jadi kami siap-siap dah dalam Ihram cuma nak pergi Niat je di Miqat untuk our 3rd Umrah.

Lupa nak cakap, our Umrah agency provide 3 kali Guide Umrah. Biasanya sekali but Alhamdulillah we got 3! So memang bacaan semua ustaz ajar ada recorder boleh ikut Ustaz baca.

Nothing much masa Ziarah Hudaibiyah. Sebab ustaz cerita je pasal Bai'ah dalam bas. Takde turun macam semalamnya Ziarah Mina & Arafah. Dan settle our last Umrah pada hari ke 5. Masa tu sediiiihhh sebab dah siap peluk-peluk siap ucap shabas kat mak & Ibu dalam sihat tak sihat, dengan tangan kena grip dengan aku habis 3 kali Umrah. πŸ’ͺ Oh ya, sepanjang kat Mekah, orang ingat aku mutawif perempuan sebab busybody uruskan mak mak siap panggil mak orang mak sesuka hati aku wakaka. Aku pon Aminkan je, sebab memang hati nak duduk Mekah dah takmau balik. 😒


My fav spot! Belakang maqam nabi Ibrahim. Alhamdulillah everytime I did tawaf sunat I managed to get to solat into the Hijr Ismail & betul-betul bawah pancuran emas tu. And time dhuha I managed to solat here. Betul-betul belakang Maqam Ibrahim. Which is tempat mustajab doa. 

Masa hari terakhir, I really want to do something before we go to Madinah. So malam tu niat, esok before subuh nak tawaf & cium hajarul aswad. (Memang kena niat cakap dulu sebelum gerak. Biasanya in shaa allah dapat, ustaz kata) sebab hari pertama hampir nak patah leher kena tolak. My aunty really want to cium hajarul aswad, but me at that time so tired, so tak dapat. Hari terakhir aku pergi sorang. Niat, baca baca sikit ayat lazim, pergi bahagian perempuan (dekat dengan pintu taubat) tapi kena tolak bahagian lelaki. Dua kali kena tolak, kali ke tiga, Masha allah lelakinya tinggi-tinggi, and because I'm short 😁, I managed to lalu bawah diorang (aku paras bawah bahu dorang) so lalu bawah tangan dapat cium hajarul aswad on my last day before tawaf wada' Alhamdulillah. 

Tips : Jangan tolak orang. Biar Allah swt dorong kita, doa banyak-banyak, istighfar, doa juga supaya aurat terjaga sebab memang tertolak-tolak ada yg sampai tertarik tudung. Niat dari rumah (aku sebelum tidur dah 'cakap' dengan Allah swt, nak cium hajarul aswad- I love to 'sembang' with Allah swt before sleep 😚) 

Most important, jaga iktikad. Sebab cium hajarul aswad bukan sebab batu tu boleh angkat dosa ke apa. Tapi, sebab sunnah rasulullah saw everytime lepas tawaf, Rasulullah saw akan cium hajarul aswad. Tapi, ada negara yg memang agak taksub sebab tu diorang sanggup tolak tolak untuk cium batu syurga tu. My telekung still bau harum bekas cium tu even dah basuh! How i miss mekkah 😒😒😒

Hari ke enam

We went to Ta'if! I'm so excited sebab dari Msia, I read lots of Books sampai mama kata nak ikut buku yang mana satu karang keliru sebab banyak naw baca. But yeah, me and books always complement each other so I said "no la nanti cari 1 book yg paling best baru la bawak πŸ˜‚" Lucky me Alhamdulillah ada buku tu beli dapat free buku kecik yang complete doa dari naik kenderaan kat Msia sampai balik Msia doa nak masuk rumah balik. Wiwiwi

So back to Ta'if. I read about how Ta'if sejuk macam di Cameron. We paid SR200 for Ta'if sebab tu ziarah option, kalau nak pergi boleh kalau tak boleh stay di hotel. Biasanya, memang pihak agensi tak buat Ziarah ke Ta'if dan it's their first time jugak buat dan first time jugak bagi mutawif. Sebab arab saudi agak tertutup juga untuk Ziarah bumi Ta'if sebab antara kawasan bergolak. Even the book I read, dia dapat pergi Ta'if pun sebab diy punya umrah. But then, Alhamdulillah tabarakallah impian aku nak ke Ta'if dapaat masha Allah. Nampak tak, Even when I just say macam seronokknya dapat pergi Ta'if masa baca buku tu, then poff Allah swt bagi padahal awalnya agensi takde pun buat ke Ta'if. Terharu lagi dengan Allah swt. Memang sepanjang kat Mekah banyaaaaaaaak sangat terharu dengan Allah swt. 😒😒😒

We went to Ta'if by using coster. Macam van tapi versi comel macam caravan. Disebabkan pihak Saudi memang tak bagi Ziarah Ta'if, so bas memang tak boleh masuk sebab tu kena bayar agak mahal for transportation to Ta'if. Dari 3 bas, separuh je yang ke Ta'if (mostly muda muda sebab mak mak dah penat untuk 3 kali umrah & berehat di hotel for our 8 hours journey to Madinah at the next day) we went there by 3 coster. And separated by 3 mutawifs.















20 April 2017

My Umrah experience πŸ•‹

Assalamualaikum.

I just came back from Saudi 10th Apr. Even after 10 days, my heart still miss mekah so much! (We went to mekah then baru pergi madinah) even when we're at Madinah, when I watch live tv Masjidil Haram rasa nak nangis sebab rindu
😢😢😢

This thing I don't tell anyone, but I really want to write it somewhere before I begin my #JourneytoTanahHaram story.

After my Umrah, Masha Allah I don't care anymore to have big house, nice clothes, big car. I just want to get married and live in Mekah or Madinah. I just want to live in Tanah Haram.

So dear husband, I wish if one day you read this, and you feel like wanna marry me, for me right now, I only want simple majlis (kalau ikut hati doa selamat & tahlil just like one of my lecturer 😂) and bring me to Mekah with you.

Sebab even after 10 days, I still miss mekah and I don't know how to hold this rindu any longer. Rindu yg sangat sangat. And I really wish this rindu will remain in my heart. (Or should I tell I left my heart in Mekah already 😣)

Because this feeling just make me want to be closer to Allah s.w.t and make me want to learn more about Islam, Qur'an and Arabic language.

Yeah before this aku disogok dengan logical, sciences, and living things. I rarely want to really understand what my religion really meant. Until 10 days ago. When I learnt, Islam is more than what I ever think before.

More than how we compete with each other to please the dunya & reality. More than how we want to be richer than we were before. More than how well our life is. It's more than everything in dunya.

Rahmat Allah swt is more than anything and it can't be counted.

Hm. That's how it changed my thoughts about life. I wish ada pintu suka hati doraemon right now, I want to stay in Masjidil Haram and go to raudhah everyday. Because I finally met the real peace that I've been searched for years.

What make me even more firm with my decision (hamboi ayat kemain 😂) sebab I can go out at night without feel tired/sick/anything following me going back home.

Sebab kalau ada yg dah baca my old life, aku pernah disihir sampai tahap pernah fikir just take my body. Sebab sampai kawan angkat, baca yasin depan pintu like that day is my last day. And after that I need to control my "night outing" or else esoknya I will sick or worst than that orang nampak aku keluar berdua (means there's something following me).

Ok enough about that, but in Mekah I just feel different. Energy sentiasa ada. Balik Masjid lewat pun tak rasa apa. Banyaaak miracle that I found that make me feel, this is home for me. I feel safe here. I want to live here. I want to build my sakinah mawaddah warrahmah family here.

May Allah grant my prayer Amiin ❤

.