21 July 2013

Resepi Kek coklat moist kukus

Aku ni, kadang-kadang bila stress suka nak express kan diri tau. Kononnya nak ekspressikan diri cara dan gaya mu. Dan satu cara nak ekspressi kan diri tu, aku suka buat kek. Biasa balik-balik kek coklat. Tapi, baru nak cuba buat pavlova. Nantilah, lagi sekali stress cari bahan buat pavlova pulak. Hehe

Biasa lah kan zaman IT ni (walaupun tak pandai sangat bab IT) semua nak google. Nak cari kucing hilang pun tinggal google. Kan (Ni pun awak google kitee kann)

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum/ tepung kek
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
3/4 ( tiga suku cawan) minyak masak
1 cawan gula
1 cawan air suam
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko ( serbuk koko jenama van hauten kalau boleh lah)
3 biji telur
beberapa titik esen vanila

Topping

600g coklat masakan di campur dengan 2 sudu besar butter (supaya nampak glowing), 1/2 sudu besar gula halus dan beberapa titik esen vanila, letakkan 1 cawan susu cair supaya rasa lemak manis. guna kaedah double boiler, kemudian curah pada kek. Sebelum tu kek biarkan suhu bilik suam-suam kuku (bermaksud tak panas dan tak sejuk sangat sebab nak biar coklat tu meresap dalam kek.

Cara-caranya

1. Ayak tepung gandum bersama, serbuk koko,  baking powder dan baking soda, ketepikan. Panaskan pengukus. (Kalau guna tepung kek, senang, tak payah letak baking powder)
2 Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.
3. Masukkan pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen vanila, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.
4. Alaskan acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking sheet, curahkan adunan di dalam acuan  dan tutup permukaan acuan dengan alumunium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1 jam 30 minit, sejukkan, Selamat Mencuba!


Taraaaa!

Sumber resepi dari : Jintanmanis.com 
Byeeee



.